Susanna - Go Dig My Grave


Susanna is de artiestennaam van Susanna Wallumrød, telg uit een muzikaal gezin. Zij is de zus van drummer Fredrik Wallumrød en pianist Christian Wallumrød. Van laatstgenoemde recenseerde ik trouwens begin vorig jaar het interessante album Kurzsam and Fulger. Ook Susanna maakt geen doorsneemuziek, Go Dig My Grave is intussen al haar twaalfde album. Susanna interpreteert hoofdzakelijk op originele wijze werk van anderen. Deze keer koos ze als onderwerp melancholische thema’s als onmogelijke liefde, verlatingsangst en afscheid. Ze wordt bijgestaan door Giovanna Pessi (barokharp), Ida Løvli Hidle (accordeon) en Tuva Livsdatter Syvertsen (viool en zang).  De bekende opener Freight Train werd in 1906 geschreven door de toen pas twaalf jaar oude Elizabeth Cotten.  Opvallend volwassen is de tekst van dit lied, getuige de volgende regels:
“When I die, Lord bury me deep,
Way down on old Chestnut Street,
Place the stones at my head and feet,
And tell them all I’ve gone to sleep.”
Twee songs hebben een literair tintje. De tekst van Cold Song werd geschreven door John Dryden, een van de bekendste Engelse schrijvers uit de zeventiende eeuw. De bekende klassieke Barok componist Henry Purcell schreef de muziek. In 2011 vertolkte Susanna op If Grief Could Wait, uitgebracht op het bekende ECM-label, al de nodige composities van Purcell. Susanna componeerde op zeer geslaagde wijze zelf de muziek voor het naar het Engels vertaalde gedicht L'invitation au voyage van Charles Baudelaire. Zeer beklijvend is het titelnummer, de traditional Go Dig My Grave. De tekst hakt er ook behoorlijk in:
“Her papa he come home from work
Says ”Where’s my daughter, she seems so hurt”
He went upstairs just to give her hope
And he found her hanging from a rope”
Reeds door tallozen werd het bekende Lilac Wine gecoverd, niet in de laatste plaats door de betreurde Jeff Buckley. Het werd trouwens geschreven door countryzanger James Shelton. Er zijn ook covers van recenter datum te vinden, Wilderness en Perfect Day. Schurend is de uitvoering van Wilderness van Joy Division, naar mijn bescheiden mening mooier dan het origineel. Susanna is een groot fan van Lou Reed, maar het was harpiste Giovanna Pessi, die met het idee kwam om Perfect Day op te nemen. In eerste instantie leek Susanna het een onmogelijke opgave te vinden. Uiteindelijk werd het een geslaagde dromerige, enigszins mysterieus klinkende versie, vooral door de kalimba en het iets tragere tempo. De cd wordt geleverd met een keurig verzorgd tekstboekje. Go Dig My Grave is een van de fraaiste releases, die ik tot nu toe hoorde in 2018.  
Theo Volk
Releasedatum: 9 februari 2018 Sonata / De Konkurrent